HET WEER IN HONGARIJE

Actuele weersverwachting en klimaat
Kenmerken klimaat Hongarije

Hongarije als geheel
Heeft een gematigd landklimaat d.w.z. lange warme zomers (wel vijf maanden zomers weer!) en redelijk koude maar korte winters.

Het klimaat van het zuidwesten van Hongarije - omgeving Pécs, wordt door de van de Middellandse Zee beïnvloed en neigt naar het zachtere, evenwichtigere Mediterrane klimaat. Voor dit landklimaat zijn onderstaande vier jaargetijden typerend:

* lente vanaf maart tot mei met bloeiende fruitbomen, veel geel koolzaad en planten
* zomer vanaf mei t/m augustus, met veel zon zongerijpt fruit en groente;
* het najaar vanaf september tot en met november met daarin vaak een paar warme
  nazomerse weken;
* en de herfst en korte winter vanaf december tot februari.

Met de wereldwijze weersveranderingen zijn deze grenzen vervaagd. Het komt vaak voor dat het weer de lente overslaat en van de winter meteen zomer wordt. Ook de winters zijn minder koud en korter van duur.

Zonuren & temperatuur
Hongarije heeft een gemiddelde van ongeveer 2000 zonuren per jaar. Het weer is lekker zonnig, maar de temperatuur is niet zo hoog, dan op de mediterrane kusten. De gemiddelde temperatuur varieert 's zomers van 20°C in het noordwesten tot 38°C in het zuidoosten van het land. 's Nachts koelt de temperatuur tot ca. 15 °C af, wat de nachtrust bevordert. De watertemperatuur van de meren loopt op tot 25 °C. En... droge lucht! Niet dat klamme zomerweer van Nederland!

Neerslag
De gemiddelde neerslag ligt over het hele jaar in Hongarije in het algemeen tussen 500 en 600 millimeter.