GROTERE PLAATSEN IN DE BUURT Provincie Tolna

DE PROVINCIE TOLNA

Szakcs ligt bijna op de grens van de provincie Tolna en Somogny. De Provincie Tolna is gelegen in het zuidwesten van Hongarije, in de streek Zuid-Transdanubië, ten zuidoosten van het Balatonmeer en ten westen van de Donau. De provinciehoofdstad is Szekszárd, met 35.000 inwoners de kleinste provinciehoofdstad van Hongarije. De plaats is bekend om haar wijnproductie, waarbij met name de roséwijnen vermaard zijn. Goede wijngebieden liggen ten westen (nabij Szentgál), ten zuiden (richting Várdomb en Bátaszék), rond het wijnstadje Simontornya en in en rond Bonyhád. Tolna heeft een oppervlakte van 3703 km2 en een bevolking van slechts 245.000, waarmee het een van de kleinste provincies van het land is. Naast de provinciehoofdstad zijn andere belangrijke plaatsen Dombóvár (21.000 inw.), Paks (20.000), Bonyhád (14.000), de stad Tolna (12.000) en Tamási (bijna 10.000).

Steeds meer Nederlanders en Belgen ontdekken Tolna, waarbij met name de Oostelijke Mecsek en de Heuvelrug van Tolna met de zogenoemde Völgység (Valleistreek) populair zijn, alsmede de wijnstreek tussen Simontornya en Tamási en Hőgyész, met het uitgestrekte bosrijke Woud van Gyulaj. Een geliefd dorp is bijvoorbeeld Tevel, waar Hongaarse gemoedelijkheid gepaard gaat met Schwabische volksgebruiken. Een voordeel is dan ook dat men met Duits behoorlijk ver komt in deze provincie, met name rond Bonyhád, het centrum van de Duitse (Schwabische) cultuur. De streek was verregaand ontvolkt toen in 1696 de Turken eindelijk verdreven werden. Voor een nieuwe bevolking haalden de nieuwe heren eerst Schwaben, later migranten uit geheel Zuid-Duitsland. Zo ontstond een grote hoeveelheid van Duitstalige dorpen. Toen een gedeelte van de Duitstalige bevolking na de Tweede Wereldoorlog verdreven werd, kwamen Sekels (Székely, een Transsylvaanse stam) uit het voormalig Hongaarse Zevenburgen en Hongaren uit Slowakije en de Bukovina (op de grens van Roemenië en Oekraïne) hierheen, die eveneens in hun thuisland niet meer welkom waren. De verschillende bevolkingsgroepen zijn vandaag een verrijking van het culturele leven. Toeristische bezienswaardigheden zijn o.a. de Donau, met het grote voor publiek toegankelijke natuurpark Woud van Gemenc en het Mecsek gebergte. Thermale baden zijn er o.a. in Hőgyész (bij een kasteelhotel), Tamási en Gunarasfürdő (bij Dombóvár). Het noorden van Tolna is relatief vlak met uitgestrekte velden en akkers, het zuiden is sterk glooiend, zowel de uitlopers van de Mecsek, als nabij de Donau, met veel bossen, jacht- en wildparken en meanderende rivieren zoals de Sió. Een leuk stuwmeer ligt bij Szálka, tussen Bonyhád, Szekszárd en Bátaszék. Diverse recreatiemogelijkheden voor jong en oud. Moderne autowegen en een autosnelweg in aanleg (M6 Boedapest-Szekszárd-Kroatië) zorgen voor een goede ontsluiting, en het vliegveld van Pécs ligt op goed bereidbare afstand.


IGAL
Slechts 15 km van Szakcs/25 km zuidelijk van Balatonmeer/15 minuten

Hongarije  heeft wellicht de meeste thermaal- en medicinale baden ter wereld. Deze bronnen hebben een geschiedenis die langer is dan 2000 jaar. De Kelten noemden Boedapest al "Ak-luk", hetgeen letterlijk vertaald betekend: Overvloedige wateren. Dit soort bronnen werden later door de Romeinen gebruikt om de eerste baden te bouwen in, wat toen nog een provincie van het Romeinse rijk was, Pannonia Provincia. Hongaren nemen hun badcultuur heel serieus. Ze gebruiken de baden om te relaxen maar ook om bepaalde ziekten te genezen. Er bestaan hele lijsten van baden, met de watersamenstelling en de ziekten waarvoor men in die baden genezing kan zoeken. Voor de Hongaren is het baden een traditioneel sociaal ritueel, een plaats om je familie en vrienden met regelmaat te ontmoeten en bij te praten, te schaken of te zingen.

Igal is een geliefd kuuroord in het oosten van de Provincie Somogy in Hongarije. De plaats telt slechts ruim 1300 permanente bewoners, maar het vervult de functie van centrumdorp met de bijbehorende Hongaarse status van 'Nagyközség' (Groot dorp). De plaats is met name als gevolg van het toerisme ontwikkeld en biedt een redelijk compleet aanbod aan voorzieningen. Igal zijn baden zijn wel wat gedateerd. We vinden dat er te wenig gemoderniseerd wordt. Beter kunt u naar Tamasi gaan, ook nog lekker dichtbij.

Overige zaken zijn te vinden in de provinciehoofdstad Kaposvár, die op ruim een kwartier rijden ligt. Aan de rand van de plaats bevindt zich een park met de warme kuurbaden met geneeskrachtige werking. Weliswaar kan Igal niet in de schaduw staan van beroemde kuuroorden als Hévíz, Harkány of Bükfürdő, desalniettemin biedt het voldoende mogelijkheden voor een of meerdere dagen heilzaam kuren, of een dag er lekker even uit. Het kuurbad wordt zowel door Hongaren als door buitenlanders bezocht. Rond de baden bevinden zich enkele hotels, een camping en vakantiehuizen. Uitgestrekte bossen, een glooiend landschap met enkele grote vismeren in de omgeving complementeren het geheel. De plaats is het gehele jaar door goed bereikbaar over doorgaande wegen en wordt o.a. aangedaan door enkele frequente buslijnen. In Igal en omgeving verblijven naast de autochtone Hongaarse bevolking ook steeds meer Nederlanders, Belgen en Duitsers. Desalniettemin is de authentieke sfeer bewaard gebleven.

De gemeente Igal ligt tussen Balatonmeer en Kaposvár in het mooie, zachte, beboste heuvelland van Somogy. Het dorp heeft reeds een 800 jarige, veelbewogen geschiedenis. Ooit overheerste de stad het omringende platteland. Maar toen de Turkse bezetters verdreven waren was niet meer veel van de vroegere stad overgebleven. Slechts langzaam vestigde zich hier opnieuw een dorp, dat uit zijn verslapen periode pas werd verlost, toen in plaats van olie thermaal water onder de heuvels van Buiten Somogy werd gevonden.

De ongeveer 2000 inwoners tellende nederzetting dankt sindsdien haar befaamde naam aan het geneeskrachtige water. In het twaalf maanden per jaar geopende thermale bad verwachten thermaalwater bassins met verschillende temperaturen - die met het uit 651 meter diepte omhoogschietende 76°C warme water gevuld worden - de genezing zoekende gasten. Het geneeskrachtige water van Igal is alkalichloride en waterstofcarbonaathoudend. In het bad zorgen medisch personeel en een reumatoloog voor uw snelle genezing en adviseren u afhankelijk van de diagnose.

Sinds 2004 is er een nieuw thermaalbad geopend. De houten overkapping naar Zweeds model is de basis van de grote hal van het bad. Het bad beschikt binnen over twee grote bassins met thermaalwater van 38 ˚C. een grote en een kleine rustruimte met hierin een bar waar diverse versnaperingen verkrijgbaar zijn. Verder is er een sauna welke voor de badgasten gratis is. Ook kan men zich er laten masseren en bestaat de mogelijkheid voor onderwatermassage. Buiten zijn er nog twee grote bekkens met thermaalwater. Voor kinderen zijn er drie bassins beschikbaar evenals een waterglijbaan. Een zwembad van 25 meter maakt het bad wat gelegen is in een parkachtige omgeving compleet. Op het terrein bevinden zich ook diverse eet- en drinkbars met Hongaarse specialiteiten.


TAMASI
20 km van Szakcs/38 km zuidelijk van het Balatonmeer/20 minuten

Tamási ligt op de kruising van de wegen 61 en 65. Het dorp is ook te bereiken met de spoorwegverbinding Budapest – Pécs. Tamási is gelegen in het komitat Tolna, 38 km ten zuiden van het Balatonmeer. De kleine, rustige stad, door wijngaarden omringt, nodigt uit vakantie te vieren en van het Hongaarse leven te genieten. Vooral vinden oudere mensen en gezinnen met kinderen in Tamási vrede en ontspanning, ver van de hectische bedrijvigheid aan het Balatonmeer. De mogelijkheden zijn veelzijdig, omdat Tamási naast een aan te bevelen thermaalbad gelegenheden te wandelen en te jagen biedt. Een geheime tip wordt hier verraden: Tamási heeft het meest uitgebreide damherten gebied van Europa. In het bijzonder in de herfst is een excursie met jachtjeep of te voet door het hertenbos lonend. In Tamási zijn een aantal leuke winkeltjes waar u voor van alles terecht kunt. Ook is er op donderdagochtend een grote markt waar vooral de plaatselijke bevolking zijn inkopen doet. Op de markt kunt u veel kopen, maar wel is afdingen heel belangrijk. BankIn Tamási zit een OTP bank waar u geld kunt wisselen (een van de weinige banken in de omgeving die dat doen).

De hoofdattractie van Tamási is het nieuwe, moderne thermaalbad, dat vooral door veel Duitse toeristen bezocht wordt. In het zwembad zijn zeven baden aanwezig, die ieder verschillende temperaturen hebben. In het thermaalbad zijn ook winkels, restaurants, massages, solariums en sauna’s aanwezig. Het water van het geneeskrachtige bad is ongeveer 46°C.  Het thermaalbad en het daarbijbehorende kampeerterrein zijn gevestigd aan de voet van de beboste slotberg op een groen perceel van zeven hectare. In de bassins recreëren jaarlijks ongeveer 150.000 badgasten. De twee bassins die met banken zijn uitgerust worden gevuld uit een thermale bron, waar 52 °C warm water, uit een diepte van 2000 m omhoog spuit. Wegens het hoge zout-alkalichloride-en waterstofcarbonaatgehalte werd het water tot geneeskrachtig water verklaard. De prettige watertemperatuur van de resterende bassins wordt gewaarborgd door 46°C warme bron. Het genezende effect van het thermale water is volgens de Hongaren werkzaam bij misvormingen van de gewrichten, de ruggengraatskolom, bij slijtage van kraakbeenderen net als bij de verdere behandeling van ongevallen en andere orthopedische schades. De modern uitgeruste pools vervullen de wensen van elke zwemmer. Als dienstverleningen staan diverse types massage, solarium en cosmetiek tot uw beschikking, maar u kunt ook een bezoek aan de sauna brengen, of de waterglijbaan en tennisplaatsen gebruiken.

Goed restaurant in Tamási zijn: Judith und Joseph. Dit leuk en goed restaurant ilgt boven op de berg vlakbij het thermaalbad. Het restuarant is van Judith & Jozef. Twee rechtgeaarde Zwitsers! Het restaurant heeft geweldig uitzicht over Tamási. In Tamási kun je overnachten in het Dám Hotel en het Kondor Apatman-Hotel, maar ook is er een mooie camping die bij het thermaalbad gelegen is. Leuke cafeetjes zijn Café Relaz, de Piano-bár en  Frank Sörözö.

Tamási ligt in een prachtig wijnbouwgebied. U kunt er mooie wandel en fietstochten maken of natuurlijk een uitstapje maken naar het iets verderop gelegen Balatonmeer. Op de nationale feestdag in Augustus worden in Tamási internationale ruitersdagen gehouden, die voor iedereen interessante evenementen bevatten.

DOMBóVáR
19 km van Szakcs/15 minuten

Telt 21.000 inwoners en is gelegen op de grens van de provincies Tolna, Baranya en Somogy. Het ligt precies tussen de vlakbij gelegen Heuvelrug van Tolna, het Mecsekgebergte en de heuvels en wouden van Zselic. Deze regionale verzorgingsplaats biedt een prima aanbod van alle benodigde voorzieningen, terwijl er zeker niet de drukte van een grote stad heerst en het groen domineert in de straten, pleinen en buurten. Hier kunt u prima uw boodschappen doen bij o.a. Lidl, Spar, CBA/COOP, de grote Tesco en Penny Market. Tevens zijn er diverse (kleinere) bouwmarkten aanwezig. Naast de diverse restaurantjes en pizzeria’s heeft Dombóvár ook een eigen discotheek.

Behalve uit de stad zelf bestaat de Gemeente Dombóvár uit het kuuroord Gunarasfürd, waar voornamelijk vakantiewoningen zijn gelegen, en uit het stadsdeel Szlhegy (Wijnberg); behalve vele wijn- en vakantiehuizen bevinden zich hier ook steeds meer luxe woonhuizen, waar in een groene omgeving permanent gewoond wordt. Naast enkele lokale voorzieningen, maken de inwoners van deze beide stadsdelen vooral gebruik van alle voorzieningen in het stadscentrum, dat vanuit beide kernen slechts ca. twee kilometer verderop is gelegen. Dombóvár is uitstekend bereikbaar over doorgaande wegen en is daarnaast een zeer belangrijk spoorwegknooppunt: er zijn directe intercityverbindingen met o.a. Boedapest, Pécs, Kaposvár, Nagykanizsa, Wenen, Slovenië en het Balatonmeer. Overige treinen en bussen verbinden het met geheel Transdanubië. Diverse natuurgebieden, uitgestrekte bossen en meren in de directe nabijheid; alsmede ligt aan de rand van de plaats het populaire kuuroord Gunarasfürdő. Naast cultuurhistorische plaatsen in de omgeving is het Balatonmeer binnen een uurtje te bereiken.


KAPOSVáR
42 km van Szakcs/40 minuten

Is de hoofdstad van de Provincie Somogy en ligt ook centraal in deze Hongaarse provincie. Met ca. 66.000 inwoners is het veruit de grootste plaats van de provincie en tevens de meest welvarende. Van een wat slaperige provinciestad is de plaats de laatste twee decennia onder leiding van een vooruitstrevend stadsbestuur goed ontwikkeld, al kan het diverse groeiambities van de burgemeester en de zijnen (nog) niet volledig waarmaken. Voor een stad van deze omvang heeft Kaposvár veel te bieden, maar het kan niet goed worden vergeleken met bijvoorbeeld de regionale hoofdstad Pécs (ongeveer 2,5 keer zo groot), die uiteraard over veel meer voorzieningen beschikt. Niettemin zijn er veel instituten en bedrijven bijgekomen in de stad en sinds enkele jaren is er zelfs een universiteit gevestigd (Universitatis Kaposvariensis), op een eigen, kleine campus temidden van de bossen.

Kaposvár heeft een verrassend aantrekkelijk stadscentrum met gezellige winkelpromenades, waar veel oude gebouwen fraai zijn gerestaureerd. Daaromheen liggen in schaakbordpatroon vele groene lanen en singels, welke dikwijls uitkomen op pleinen. Een fraai gebouw is het beroemde stadstheater. Een voordeel is dat zowel het busstation als het tegenovergelegen gelegen treinstation op korte loopafstand van de binnenstad liggen. Daaromheen bevinden zich enkele hyper- en grote bouwmarkten. Kaposvár vervult een belangrijke functie voor een grote regio van meer dan 100 dorpen en is het kloppend hart van de provincie. De stad is goed ontsloten, o.a. door de nieuwe - gedeeltelijk vierbaans - autoweg 61 (Zagreb-Nagykanizsa-Dombóvár-Dunaföldvár) welke om de stad heen loopt, alsmede door de Rijkswegen 67 (Szigetvár-Kaposvár-Balatonlelle) en 66 (Pécs-Kaposvár).

De plaats is gelegen in het dal van het riviertje Kapos en de moderne buitenwijken strekken zich uit over diverse heuvels en gaan door tot in naastgelegen valleien. Tot de stad behoren ook de voormalige dorpen (thans stadswijken) Kaposfüred, Toponár, Kaposhegy, Donner en Töröcske. Net buiten Kaposvár ligt de vliegbasis Tászár, maar deze is niet bestemd voor de burgerluchtvaart. De dichtstbijzijnde regionale vliegvelden zijn Pécs-Pogány en Balaton Airport bij Sármellék.