VOORZIENINGEN
IN HET HUIS & IN HET DORP

HET HUIS
Zeer fraai, recent geheel gerenoveerde en heel erg ruime woonboerderij, gelegen op een groot perceel met vrij uitzicht over de omliggende heuvels. De woning is naar Westerse maatstaven verbouwd en voorzien van alle voorzieningen inclusief CV.

In de warme zomers, als het buiten wel 38 graden kan worden, blijft het binnen constant 24 graden. Dit komt door de traditionele bouwstijl. Naast de veranda op het zuiden ligt op de zoldervloer op de talrijke oude eiken balken wel 20 ton (!) leem. Dit materiaal zorgt voor een koel huis in de zomer en behaaglijkheid in de winter. De mensen wisten vroeger heel goed hoe ze moesten bouwen. We hebben in de woonkamer, de keuken en twee slaapkamers ook nog klassieke -geluidsarme en langzaam draaiende- plafondventilatoren opgehangen.

De woning is geheel gereed en direct te betrekken voor (semi-)permanente bewoning of te gebruiken als vakantiehuis. De foto's geven een goed beeld.

Vanuit de zeer grote woonkamer (10x7,5 meter) heeft men een vrij uitzicht over de ruime tuin met grasveld en achterin de fruitbomen alsmede over de omliggende natuur. In oktober 2008 is als laatste de hele tuin naast het huis beplant met 20 bomen,100 meter hibiscustruiken, 30 meter seringen en klimplanten langs de pilaren van de galerij.

DE INDELING
De entree, hal en slaapkamers zijn traditioneel op de begane grond en in de lengterichting gebouwd, waarlangs een mooie veranda ligt (21 meter lang). Dan volgt een leefkeuken van 4x7,5 meter en tenslotte nog een woonkamer van 10x7,5 meter zodat de totale lengte op maar liefst 38 meter komt. In totaal 280 m2 woonoppervlakte exclusief de wijnkelder van 25m2.

Entree met grote hal, twee 2-persoonsslaapkamers (elk 12m2), (kinder)slaapkamer (12m2) met twee royale stapelbedden. Dus acht slaapplaatsen in totaal. Mooie badkamer (6 m2) met ligbad, douche, bidet en wastafel. Separate en ruime toiletruimte. Een extra doucheruimte is gepland. Dan een hal en een voorraadkamer met wasmachine, stofzuiger, poetsmateriaal, enz. Opgang naar zeer grote bergzolder (prive-opslag).

Daarachter is de oude keukenruimte gelegen met een authentiek rookhok en oude broodoven. Desgewenst kan men hier nog een elektrisch opblaasbaar groot tweepersoonsbed plaatsen zodat men in dit huis zelfs met in totaal 10 personen kan verblijven!

Van de hooischuur is een zeer ruime leefkeuken gemaakt (7,5x4 meter) waarin een moderne en stijlvolle keuken is geplaatst met koelkast, combi-oven, keramische kookplaat, afzuigkap, koffiezetapparaat, magnetron, mini-friteuse, afwasmachine, enz.  Grote eetttafel voor zes personen. Vanuit hier kan men naar de onder de keuken gelegen wijnkelder van 25 m2. Een prachtig ruim tongewelf van bakstenen. Heerlijk koel: altijd 14 graden!

In de voormalige paardenstal is de volledig nieuwe, zeer ruime (10x7,5 meter) woonkamer gemaakt, welke vanwege de ligging zeer veel privacy biedt. Zelfs met 10 personen zal men elkaar hier niet in de weg lopen! Vanuit deze living kan men naar het terras (4x5m) aan de zijkkant/tuin. Er is een driezits bankstel, er zijn twee fauteuils, extra zitstoelen, een salontafel, bijzettafels, grote opbergkast met TV en DVD-speler, stereo-installatie, boekenkast met veel boeken en een zeer grote eettafel voor 10 personen. Sateliettelevisie is gepland. Zolang deze er niet is: er zijn een zeer groot aantal speelfilms op DVD.

Het hele pand beschikt over dubbel glas en een centrale verwarming met radiatoren en gasgestookte combiketel, welke gevoed wordt door een eigen gasbulkcontainer. Ook kan mijn electrisch bijverwarmen. Voorts een alarm dat u kunt activeren bij afwezigheid. De woning is gelegen aan een rustige en doodlopend weggetje in een vriendelijk dorpje en schatten van buren, slechts 15 minuten van het bekende thermaalkuuroord Igal en Dombovar en slechts 45 minuten vanaf het Balatonmeer. De tuin loopt zeer ver door en eindigt met een partij fruitbomen bij landbouwgrond.

Voor de kinderenen (en ook de volwassenen willen ook wel eens afkoelen) is er een elektrisch opblaasbaar zwembad. Er zijn boeken, een grote TV met dvd-speler en een groot aantal speelfilms. Een pokerspel, schaakspel, badmintonrackets, voetbal, spelletjes. In de woonkamer bevindt zich zelfs een aparte computerhoek.  Er is een PC en optioneel kunnen wij internet laten activeren. Dit kan alleen per maand en kost 25 euro.

HET DORP
Szakcs (spreek uit 'Sak-tsj') heeft ongeveer 1000 inwoners, net zoveel als Asenray in Nederland waar wij wonen, maar het heeft echter wel een gemeentehuis, een postkantoor, kerk, lagere school, dorpscafé, kruidenier, een apotheek, huisarts, gemeentehuis en een bushalte. Overige zaken zijn te vinden in de stadjes Dombóvár en Tamási, welke beide op ongeveer 16 minuten rijden liggen. Het dorp is het gehele jaar door goed bereikbaar over de weg en wordt ontsloten door een geregelde busverbinding.

Szakcs is een groen dorp gelegen in een vallei in het westen van de Provincie Tolna, vlakbij de grens met de provincie Somogy. Het landschap lijkt op Zuid-Limburg, is echter weidser. De doorgaande weg door de vallei doorsnijdt twee vrijwel evenwijdig lopende straten die het dal in gaan en beide doodlopen in de natuur. Ook ons huis ligt aan een doodlopende weg. De huizen liggen deels verspreid, waardoor het dorp groen en ruim van opzet is.

Het dorp is al oud en was in de late Middeleeuwen (de tijd van het Koningshuis Árpád) reeds bewoond. Onze straat heet dan ook heel toepasselijk Árpád utca. Het was toen een belangrijk knooppunt in n/Z en O/W-verbindingen met wel 3000 inwoners. Buiten het dorp zijn resten van een Romeinse nederzetting gevonden.

Behalve de uitgestrekte landbouwgronden, bossen en wijnheuvels, liggen er enkele (vis)meren in de buurt van de plaats. Verder liggen de kuuroorden Igal en ook Dombovar op 15 minuten rijden en is ook het Balatonmeer in ongeveer 45 minuten bereikbaar.

Er zijn visvijvers aan de rand van het dorp en...paardrijden kan in een naburig dorpje. In Dombovar op 15 minuten rijden is zelfs een grote disco maar die hebben we nog niet zelf 'getest'!

Het Italiaans Restaurant in Dombovar is redelijk en Fortuna achter de Spar heel erg goed. Ook Cher in Dombovar heeft aardige bediening. Men spreekt daar ook Duits.