HONGARIJE ALS VAKANTIELAND
Genoeg voordelen om eens te proberen...
Waarom Hongarije als vakantieland...

Algemeen
Dit kleine land, boordevol cultuur en en veel natuurschoon, beschikt over één van de mooiste hoofdsteden ter wereld, Budapest. Hongarije is 2,2 maal Nederland maar heeft slechts 10 miljoen inwoners. Hier is nog genoeg plaats en rust te vinden. Uniek zijn ook de overblijfselen uit de Romeinse oudheid van 2000 jaar geleden, 400 jaar oude monumenten uit de Turkse periode (waar de Hongaren helaas geen goede herinneringen aan bewaren...), vele gebouwen uit het tijdperk van de Neo-Gothiek en Art Nouveau, en de vele indrukwekkende kastelen en oude ruines

Om het klimaat (zie aparte pagina over weer en klimaat in de index)
Een heerlijk (warm) landklimaat met van mei tot eind september droog weer, veel zon en een temperatuur tussen 22 en 33 graden.

Om de gastvrijheid
In het bijzonder op het platteland, in de kleine dorpen vindt u nog de oeroude, traditionele gastvrijheid terug. U zult het merken, echt menselijk contact kent geen taalbarrières. In veel gebieden spreekt men van vroeger uit nog Duits. De jongere generaties spreken al aardig Engels. Helaas spreken de oudere mensen in Szakcs alleen Hongaars en natuurlijk vloeiend Russisch maar ja dat schiet dus niet op...

Om het lekkere eten
Hoewel wij de Hiongaarse keuken persoonlijk aan de zware kant vinden met veel meel en vet, zijn er toch interessante culinaire uitstapjes te maken. U kent zeker wel de (goelasj), maar de echte moet u in Hongarije proeven! U zult merken dat die daar heel anders is en echt beter smaakt. U kunt natuurlijk ook genieten van andere Hongaarse gerechten, zoals gevulde paprika, Szegediner zuurkool of paprikakip. En u zult zeker smullen als u de Hongaarse stroedel, somloi galuska, met chocolade, slagroom en rozijnen, of de overheerlijke palacsinta voorgezet krijgt. Pas op want een voorgerecht is naar onze begrippen al snel een hoofdgerecht. Snelle bediening is een service naar de klant. Dat betekent vaak wel dat u voor- en hoofdgerecht tegelijk op tafel krijgt. Wilt u dit voorkomen, bestel dan eerst het voorgerecht en zeg dat u nog verder zoekt in de kaart ivm hoofdgerecht! Maar u bent gewaarschuwd, de Hongaarse keuken is dus vaak grof, vet en zwaar. In grotere plaatsen echter zijn er ook uistekende Itailaanse restaurants.

Om de wijnen
Tokajer wijnen en Stierenbloed van Eger. Zeer zeker zegt u dat wat. WIjzelf vinden dat deze wijn niet meer is wat hij ooit was. Maar er zijn nog veel meer (lekkere) wijnen, b.v. de rode wijnen van Sopron, Pécs of van de omgeving van het Balatonmeer. U kunt echte wijnkelderdorpen bezoeken in Villány, in Hajós of in Eger. Koop in de winkel 'Hilltop Selection' wijnen en u zit altijd goed (nee, we worden niet gesponsord hoor). Hongaarse wijnboeren laten nog steeds teveel trossen hangen en dat gaat ten koste van de kwaliteit. Langzaam (te langzaam) komt hier verandering in.

Om de mooie natuur en actieve bezigheden
Wilt u wandelen? Zoekt u ongerepte natuur? Er zijn volop mogelijkheden. Fietsen, wandelen, paardrijden, vissen, zwemmen, golfen... Op de binnenwegen van Hongarije kunt u overal fietsen en genieten van de rust. Buiten Budapest lijkt het hier vaak een autoloze zondag. Wilt u paardrijden? Honderden maneges en manegehotels wachten op u in het hele land. U hoeft niet lang te zoeken. Overal staan de borden van deze maneges. In een naburig dorpje van ons is ook een manege. U verwacht het waarschijnlijk niet, maar voor de luxere golfsport zijn er ook alle faciliteiten. In de eerste plaats: de luxe golfbaan bij Bükk, maar ook in de omgeving van Budapest (Kisoroszi, Tata), overigens zijn er, voornamelijk in West Hongarije, nog meer mogelijkheden.

Om het water
Het Balatonmeer, het Velencemeer, de kleinere meren, de rivieren... Toeristische attractie nummer één is natuurlijk het Balatonmeer: (het grootste binnenmeer van Europa). Vanuit ons dorpje bent u er in 45 minuten. Niet zozeer onze smaak maar hier vindt u alle attracties, die veel toeristen zoeken: stranden, hotels, campings, restaurants met terrasjes, disco’s enz. Wilt u iets meer rust... voor families met kleine kinderen zijn vakantiehuizen op het platteland met een zwembad in de buurt ideaal.Vanuit Szaks een kwartiertje rijden! Wilt u vissen, dat kunt u vrijwel overal in het Balatonmeer, de vele kleine meren in het land en in het Velencemeer en in de rivieren, o.a. in de zijarmen van de Donau. Maar... ook Szakcs heeft zijn visvijvers!

Om te kuren of voor fitness
Heeft u lichamelijke klachten (bewegingsproblemen, maagklachten enz.) of wilt u fit blijven? Er wachten 84 kuuroorden met geneeskrachtig, warm water op u. Wilt u verwend worden in luxere of minder luxe kuurhotels of kiest u voor thermaalcampings? U vindt ze in Hongarije allemaal. Elk jaar bezoeken duizenden mensen de wereldbekende thermaalbaden zoals Igal en Dombovar (15 minuten rijden) en Tamasi (20 minuten rijden) en andere gezondheidscentra van Hongarije, die beroemd zijn vanwege hun rustgevende en heilende werking.

Om de oude volkstradities en evenementen
Vlucht u voor de moderne wereld? Zoekt u de oeroude volkskunst? Ook die vindt u hier... prachtige klederdrachten, oude boerenhofsteden, openluchtmusea, volksfestivals met volksmuziek en dans o.a. in Oost-Hongarije of de paprikafeesten in Kalocsa, het uienfeest in Makó, wijnoogstfeesten in de wijngebieden. Van alles kunt u genieten in het land. In het toeristenseizoen is het overal feest in Hongarije. In Budapest heb je het Lentefestival, Szigetfestival, het Zomeroperafeest, Leuk om een dagtocht van te maken. Formule-1 autorace enz. In de overige gebieden zijn er volksfeesten, wijnfeesten enz, te veel om op te noemen.

Om de cultuur en muziek
Oude, middeleeuwse steden, Romeinse overblijfselen, kastelen, kasteelhotels, burchten en duizenden andere (historische) gebouwen wachten op u. Beroemde Hongaarse componisten zoals Emmerich Kalman, Franz Lehár of Franz Liszt, Béla Bartók kent u zeker, maar de melancholieke en dan weer temperamentvolle Zigeunermuziek is ook een begrip. In de zomermaanden zijn er tientallen concerten en volksfestivals met deze heerlijke muziek.

Om de lage prijzen
In de toeristische gebieden, zoals in Boedapest en bij het Balatonmeer vindt u nog veel (gezellige en goedkope) gelegenheden waar u kunt eten, maar op het platteland, buiten deze toeristische regio’s, is de keuze nog groter en is het helemaal spotgoedkoop. Uit eten kost ongeveer 15 Euro voor 2 personen voor een 3-gangendiner, 1/2 liter wijn inbegrepen, een consumptie in een cafe kost ongeveer 0,90 Euro voor glas bier. Dit is ook ongeveer de prijs voor een grote frisdrank (prijspeil 2009!). Entreekaarten voor musea, baden, treinreizen enz. zijn nog steeds stukken goedkoper dan in Nederland. U hoeft echt niets mee te nemen want in de winkels (ook de Tesco, Aldi en de Lidl zijn er) kunt u alles kopen. In de omgeving van Budapest, Pecs, Kaposvar en Balaton zijn tientallen winkelcentra’s, die ook op zondag open zijn er ook winkels waar u (24 uur per dag/7 dagen per week) terecht kunt. Op 14 minuten rijden van ons huis is een Aldi, een  Lidl en een Tesco (open tot 22.00 uur!. Openbaar vervoer is voor iedere 65-plusser... gratis voor alle EU-burgers! Alleen even uw paspoort laten zien.

Tenslotte... Waarom kopen veel mensen onroerend goed in Hongarije?

Lage prijzen voor onroerend goed
Tel daarbij de hoge waardestijgingen in de toekomst. Hongarije is lid van de EU maar de Euro is er nog niet ingevoerd. Dit zou waarschijnlijk in 2014 gebeuren. Maar is anno 2019 nog niet gebeurd. Wat er dan gebeurt met de prijzen hoeven we u niet uit te leggen. Arme Hongaren. Weet u het nog? Werknemers verdienen momenteel in Hongarije tussen € 500,-- en € 600,-- per maand. In de komende jaren zullen deze inkomens zich langzaam maar zeker aanpassen aan de Europese standaard, wat natuurlijk ook een positieve uitwerking heeft op de waardevermeerdering van de huizen. Hoewel na de kredietcrisis veel zaken niet meer zo zeker zijn als ze leken.

Het gezondheidssysteem
Het niveau van de medische kennis in Hongarije is zeer hoog. Het beschikt over een groot netwerk aan ziekenhuizen met de modernste apparatuur en hoog opgeleide artsen en specialisten. De Hongaarse tandartsen (1/3 van de NL prijs) zijn over de gehele wereld beroemd vanwege hun vakkennis. Door deze hoge standaard komen vele mensen, uit alle delen van de wereld elk jaar naar Hongarije om zich hier medisch te laten behandelen. Sinds de toetreding tot de EU is het voor buitenlanders die een onroerende zaak in Hongarije kopen, ook mogelijk zich te laten verzekeren in Hongarije.

Lage criminaliteit
Zoals ieder land in Europa heeft ook Hongarije haar eigen problemen met betrekking tot criminaliteit. Deze problemen concentreren zich echter voornamelijk rond de hoofdstad Budapest. Daarentegen zijn de gebieden rond het Balatonmeer nagenoeg -en het platteland zeker- bijna vrij van enige vorm van criminaliteit. Mede hierdoor zijn deze gebieden erg geliefd en besluiten veel buitenlanders juist hier een (tweede) huis te kopen. Juist ja: waarden en normen...

Uitgebreide economische verkenning / Let op... anno 2006
Hongarije is een zeer populaire toeristische bestemming, zeker ook voor Nederlanders. Hoewel in 2005 38,5 miljoen buitenlanders aan de grens zijn geregistreerd, verbleven slechts 3 miljoen toeristen in geregistreerde accommodaties. De overige 35 miljoen (voornamelijk uit de buurlanden) komen om te winkelen en om familie en culturele evenementen te bezoeken. Het aantal Nederlandse toeristen is in 2005 licht toegenomen ten opzichte van 2003. De toeristische sector droeg in 2006 3,5 procent bij aan het bnp en voorzag ongeveer 336.000 werknemers van een baan. Volgens cijfers van de World Travel and Tourism Council bereikte de toeristische sector in 2006 een omzet van 15,4 miljard US dollar.

De meest populaire bestemmingen voor toeristen zijn de talrijke spahotels en thermale baden (voornamelijk die in Hévíz, Hajdúszoboszló en Boedapest), de poestavlakten en het Balatonmeer. Uiteraard dragen het doorgaans zonnige klimaat en de relatief lage verblijfs-kosten bij aan de aantrekkelijkheid van het land. Hongarije telt 1.300 thermale bronnen en 140 thermale baden met een erkende medicinale werking. Ook voor het zakenleven is vooral Boedapest aantrekkelijk. Moderne hotels, een ruime keuze aan conferentieoorden en relatief aantrekkelijke prijzen hebben Boedapest tot een belangrijke locatie gemaakt voor internationale conferenties. Na de jaren 2001-2003 waarin op mondiale schaal een afname in het toerisme te zien was, trekt het toerisme mondiaal en zeker ook in Hongarije weer aan. Naar verwachting zal de omzet over tien jaar gegroeid zijn naar 33,4 miljard US dollar.

Een belangrijke extra bijdrage aan de groei leveren de lowbudgetvliegtuigmaatschappijen die op Boedapest vliegen. Het aandeel van deze maatschappijen in het passagiersaantal bedroeg in 2006 maar liefst 28 procent. Het totale aantal passagiers dat aankomt op de luchthaven van Boedapest steeg naar 8,1 miljoen in 2006, een toename van 22,5 procent in vergelijking met 2005. De hotelmarkt wordt met een aandeel van ruim 40 procent gedomineerd door ketens. Hotelketens zijn geconcentreerd in steden en kuurgebieden, hoofdzakelijk rond het Balatonmeer. De belangrijkste spelers op deze markt zijn het Hongaarse Danubius en Hunguest Hotels en het Franse Accor. De Hongaarse hotels laten een lagere bezettingsgraad zien dan de 65 procent van het gemiddelde in de Europese Unie. De gemiddelde kamerprijzen liggen op de helft van het EU-gemiddelde. Zowel de bezettingsgraad als de gemiddelde kamerprijzen zijn in de afgelopen jaren toegenomen. De hoogste bezettingsgraad werd evenals in voorgaande jaren gemeten in de vier- en vijfsterrenhotels.

De toeristische sector is een van de sectoren in Hongarije met de grootste groeipotentie. In het tweede National Development Plan (2007 - 2013) is een bedrag van 5 miljard euro gereserveerd voor investeringen in deze sector. In Boedapest, rond het Balatonmeer en in West-Hongarije zijn grote investeringsprojecten gepland. Een van de grootste investeringen komt op naam van Plaza Centers en mede-investeerders. Zij zullen 1,5 miljard euro spenderen aan een multidisciplinair complex op Hajogyari-eiland in Boedapest. Dit vijfjaarsproject omvat elf hotels, een casino een een conferentieoord. In 2007 zullen de werkzaamheden beginnen. Groeimogelijkheden zijn er vooral in spa-toerisme en conferentieoorden en tentoonstellingen. Volgens gegevens van het Hongaars Nationaal Bureau voor Toerisme over 2005 is het aandeel zakenreizigers 30 procent en het aandeel reizigers voor spatoerisme en medische behandelingen 7 procent van het totale aantal bezoekers. De overheid en touroperators werken samen om het imago van Hongarije als budgetbestemming af te schudden om daardoor toeristen uit de hogere inkomensklasse aan te trekken. Ook het opwaarderen van faciliteiten en de ontwikkeling van nieuwe attracties zoals spatoerisme behoren tot de strategie van de overheid.

Het Hongaars Nationaal Bureau voor Toerisme zet de marketingmiddelen vooral in om bezoekers uit Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Oostenrijk, Italië, de Verenigde Staten, Scandinavië en Nederland te trekken. Maar liefst 95 procent van de bezoekers komt uit Europa. Het Hongaarse Bureau voor Toerisme valt onder het ministerie van Lokale Overheden en Regionale Ontwikkelingen en is verantwoordelijk voor het 'National Tourism Strategy Plan' (2005-2013). Dit plan heeft als doel de Hongaarse toeristische sector zowel in het land zelf als internationaal meer te promoten. Onderdeel is het verbeteren van de kwaliteit van de dienstverlening. Prioriteitsgebieden zijn: congrestoerisme, gezondheidstoerisme en cultuurtoerisme. Dit plan wordt gefinancierd uit Hongaarse en Europese Structuurfondsen.

Meer informatie:
- Ministerie van Lokale Overheden en Regionale Ontwikkeling, Tourism Unit: www.mth.gov.hu
- Bureau voor Nationale Ontwikkeling (NFH). Het Regionale Ontwikkelingsprogramma (ROP) -   van NFH voorziet in regelingen die het toerisme dienen te stimuleren
- Hongaars Nationaal Bureau voor Toerisme (HNTO): www.hungarytourism.hu